Lukasz Rosochacki (31) hadde en ambisjon om å jobbe med bærekraftig arkitektur da han studerte i Trondheim for seks år siden. Nå lever han ut drømmen, og har tegnet Ydalir Torg med tanken om at alle beboerne skal få et godt liv der.
– Da jeg fikk høre på jobbintervjuet at Nordbolig også har fokus på bærefraft ble jeg veldig positivt overrasket. Jeg studerte bærekraftig arkitektur på NTNU, og hørte om Ydalir allerede der. At jeg nå har fått sjansen til å jobbe med dette prosjektet er en drøm som har gått i oppfyllelse, forteller Lukasz Rosochacki. Etter å ha jobbet fire år som arkitekt for Plan1 i Elverum fikk 31-åringen jobb hos Nordbolig sitt datterselskap, NORLYS arkitektur. Med hans kompetanse, fikk han ansvar for Ydalir. – Noe av det beste med å jobbe med Ydalir er at vi er et helt team som er så fast bestemt på å bygge miljøvennlig, og engasjerte i å skape et bærekraftig nabolag. Dette er jo framtiden for byggesektoren.
Arkitekt med internasjonal bakgrunn
Lukasz ble født i Polen og da han var 14 år gammel flyttet han til England med familien. Han er en veldig kreativ og positiv person, noe som ledet ham til studie i arkitekturfag i Danmark. Hans interesse for arkitektur og natur har blitt utvidet med studie på NTNU i bærekraftig arkitektur i Norge. Han så det som en fremtid i byggebransjen og blir en av foregangspersonene i Norge på dette området – Natur er det beste med Norge, og det er viktig for meg at jeg bidrar med bygg som ikke går på bekostning av dette, og at vi kan legge til rette for å ivareta både natur og relasjoner mellom mennesker.
Fokus på et godt nabolag
Lukasz speider utover Ydalir mens han står på den ene tomta til Nordbolig. Bydelen er omgitt av nyderlig natur. Det er også naturen og bygninger fra “gamle” Norge arkitekten har latt seg inspirere av når han har tegnet Ydalir Torg. – Inspirasjonen til rekkehusene fikk jeg fra Bakklandet i Trondheim og Bryggen i Bergen, gamle bymiljøer som kobler sammen mennesker med ulike interesser og behov. Historiske bykvartaler er utformet slik at de skaper naturlige møteplasser og fellesskap, og dette avspeiles i Ydalir Torg.
Når boligene på Ydalir skulle utformes var det mange hensyn til klima og miljø. Derfor hadde de hovedfokus på bærekraftig arkitektur. Det er moderne stil i hele Ydalir-prosjektet, men samtidig kan man oppleve inspirasjonen fra historiske byrom. Bokvaliteter av nabolaget er også en del av bærekraftig arkitektur. – Hele prinsippet med Ydalir er å skape et nabolag som er tilpasset forskjellige folk som skal bo her, i alle aldre og med varierende interesser. Boenhetene ligger i en prisklasse som passer de fleste. Dette vil skape et nabolag for absolutt alle, sier arkitekten stolt.
Arkitektur som skaper glede
Boligene fikk en fargepalett som gjenspeiler norske tradisjoner. Fargene har et annet formål enn bare det estetiske. Norge har en lang vinter, hvor det er mørkt og trist ute. Fargerike bygg skaper mer glede i den mørke tiden. – Mest mulig dagslys inn i boligen har vært avgjørende for den innvendige arkitekturen. Derfor har boligene gjennomsynlig planløsning som lar daglys slippe inn gjennom hele dagen og skaper romsligere arealer, forklarer arkitekten og fortsetter. – Uavhengig av hvilken tid det er på dagen skal man alltid få dagslys inn. Dagslys er avgjørende for trivsel og helse. Fargerike innredninger og overflater er tydelig en del av de overordna prinsippene om lys, natur og miljø.
Arkitekten har også hatt fokus på at boligene skal ha grønne løsninger som solceller og vanhåndtering på en elegant måte som ikke vil forstyrre bygningenskroppen. – De grønne løsningene skal gjøre det mulig for alle bo mer bærekraftig, avslutter Lukasz.
Du kan se nettside og melde din interesse her