Raufoss mest miljøvennlige bolig

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=naGUCu0LBMY[/embedyt]
Et steinkast fra Raufoss sentrum, nærmere sagt Negardsenga, ligger det som mest sannsynlig er Raufoss mest miljøvennlige bolig. En firemannsbolig som puster selv, holder deg varm om vinteren og passelig kjølig om sommeren.

– Denne firemannsboligen er bygd i massivtre, det vil si at det er et heltrehus med meget gode miljøegenskaper, forklarer Tor Arne Haugen fra Nordbolig og fortsetter: – Denne byggemetoden ligner mye på de gamle laftehusene, men mulighetene er flere og boegenskapene enda bedre. I disse boligene er inneklimaet langt på vei selvregulerende, og reguleres på en mer naturlig måte enn andre bygg. I tillegg er det montert helt nye ventiler som kommuniserer sammen.

Et godt sted å være
Martine Strandlie (30) flyttet inn i boligen sin for litt over ett år siden, og har ikke angret en dag. – Det er godt å komme hjem etter endt arbeidsdag. Her er det så godt og lunt, med gjennomgående synlig treverk i hele leiligheten. Og behagelig stille. Det er jo massivt treverk mellom leilighetene som fjerner støyen, forklarer Strandlie.

Noe av det som gjør disse boligene så miljøvennlige er godt inneklima og vegger som puster. Du trenger ikke lufte ut for å få frisk luft, luften i ventilasjonsanlegget blir temperert på vei inn, slik at luften som kommer inn i boligen blir lik temperatur som er inne i boligen.

Levende treverk
Haugen og Strandli kan ikke få fullrost egenskapene et massivtrehus har. – Jeg hadde aldri hørt om massivtre før jeg kjøpte boligen, men pappa som er byggingeniør var veldig positiv til det og han hadde jo rett. – Massivtre er, som navnet tilsier, massive elementer bestående av krysslimte planker i flere lag. Det erstatter bruk av stål og betong på byggeplassen og er en fornybar ressurs som reduserer avfall og CO2 utslipp.

2 leiligheter igjen
To av de fire leilighetene i massivtreboligen er solgt. Nå håper Strandli på at flere ser hvilke gode kvaliteter denne boligen har, og ønsker å bli hennes nabo. – Boligen ligger luftig og solrikt til øverst på det nye boligfeltet på Negardsenga. Her er det både barnevennlig og “voksenvennlig”. Det er kort vei til både skoler og barnehager, og for den aktive er det turmuligheter rett utenfor døra. I tillegg ligger boligen på solsiden av Raufoss med fin utsikt over Åsen, Lønnberget. Her har du sola fra litt ut på dagen og helt til kveld. Det kan ikke bli bedre, avslutter Strandli.


Mer info. om boligen:  https://www.nordbolig.no/prosjekt/raufoss-negardsenga/

Tor Arne Haugen
tor.arne@nordbolig.no
Tlf: 951 03 333


Dette er massivtre:

  • Massivtre er massive elementer bestående av krysslimte planker i flere lag. Tykkelse, antall lag og dimensjoner bestemmes av bruksområdet.
  • Massivtreelementer erstatter betong som bærende konstruksjoner slik at elementene brukes til vegger, dekker og tak samt balkonger og svalganger.
  • Massivtreelementene produseres ferdig i fabrikken og fraktes til byggeplassen når fundamentet står ferdig.
  • På grunn av treets mangfoldige og unike egen-skaper oppnår man energieffektive og miljøvennlige bygg med et sunt og behagelig inneklima.