Med hjerte for hagen

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=O_PFoZWV6vw[/embedyt]

110 hekkeplanter, over 200 planter og et ukjent antall arbeidstimer er hva Marit Lisbet og Rune har investert for å skape sin drømmehage.

Marit Lisbet Hatlen Jørstad og Rune Bergset, bosatt i Strandvegen, Brumunddal har et hjerte for hagen. De liker å jobbe i den og bruker utearealet ekstremt mye. De flyttet inn i sin nye bolig julen 2018, men planlegging av hvordan hagen skulle bli startet før. – Vi hadde leid inn en hagearkitekt til jobben, men da de ikke ble ferdig med planleggingen i tide, gjorde vi jobben selv. Vi tegnet skisser på hvordan vi ville ha det. I en periode drømte jeg om hagen, forteller Marit Lisbet og fortsetter: – Dette er ikke en enkel tomt å beplante. Den har mange skråninger i ulike nivåer, samtidig som enkelte områder er helt flate. Vi skjønte fort at vegetasjonen måtte være i utkanten av tomten.

Vedlikeholdsfri hage
Det var viktig for paret at hagen skulle bli så vedlikeholdsfri som mulig. Derfor har de gått for en del nåletrær og staudebed på tomten. – Nåletrær er det lite jobb med, samtidig som de søpler lite. For å myke opp inntrykket har vi valgt noen trær med blomster på. Samtidig har vi noen trær med rødt bladverk. Rødt mot det grønne er en veldig fin kombinasjon. Vi har også staudebed flere steder på tomten. De blomstrer år etter år, tåler vær og vind samtidig som de brer seg pent utover i bedene. Noen av staudene har jeg med meg fra barndommens hage hos far i Førde. De har jeg hatt med meg i 40 år, sier Marit Lisbet.

En privat sfære
I planleggingen har de benyttet seg av formingsveilederen som er utarbeidet for feltet. Den setter føringer for hvilke planter som er anbefalt å bruke. Derfor har de som de fleste andre på feltet hekk av svartsurbær. – Vi har tenkt mye på grenser. Grenser mellom hage, veg, nabo og trapp. Plantene vi har valgt skal vokse utover i bredden, bli tette og skape en privat sfære. Vi har valgt å ha noen høyere trær slik at det blir høydeforskjell, forklarer Marit Lisbet og avslutter: – Det har vært og er en morsom prosess, for vi er ikke helt ferdig ennå. Planen er et drivhus, men det blir nok først til neste år.

* I Marit Lisbet og Rune hage finner du blant annet følgende planter: Einer, mikrobiota, svartsurbær, potentilla, rododendron, pryd epletre, klatrehortensia, barlind, søylethuja, blærespirea, stauder og roser.

,