Første massivtreprosjekt

Det er noen spennende uker for NORDBOLIG. Montasje av det første prosjektet i massivtre startet opp forrige uke, og allerede i løpet av denne uken er bygget ferdig isolert og tettet ved hjelp av ytterveggs-elementer fra NORDBOLIG sin fabrikk i Gausdal.

Det er på Negardsenga i Raufoss at NORDBOLIG setter opp sin første firemannsbolig i massivtre. Arbeidet ledes av Kay-Uwe Grieger og Basil Gysi som begge har høy kompetanse om prosjektering og bygging av bygg i massivtre. – Dette er NORDBOLIG sitt første steg i satsningen på bærekraftig boligbygging ved bruk av massivtre. Flere prosjekter står for tur, men først skal vi evaluere og forbedre vårt system før vi bygger vår første blokk i massivtre på Trodal i Øyer. Mye spennende er på gang, forteller konsernsjef Oddvar Haugen.

Miljøvennlig
Massivtre er miljøvennlig, gir bedre inneklima og arkitektonisk frihet. – Det er to årsaker til vår satsning: For det første gir det økt egenproduksjon ved å erstatte stål og betong med massivtre som bærende konstruksjoner. For det andre har vi de miljømessige fordelene massivtre har gjennom bedre inneklima, ytre miljø og generell ressursbruk. Kravene til bærekraftig boligbygging og redusert CO2 utslipp øker, samt at våre politikere ønsker større bruk av tre i bygninger. Dette passer oss i NORDBOLIG godt da vi har høy kompetanse om bruk av tre i bygninger, og om prosessen ved utvikling og bygging av massivtreprosjekter, forklarer Haugen.

Firemannsbolig
Bygget har fire boenheter fordelt på to plan med felles atkomst fra gårdshagen. Leilighetene på plan 2 har adkomst via svalgangsløsning med utvendig, overdekket trapp. – Det arkitektoniske uttrykket utvendig står veldig i stil med de tradisjonelle firemannsboligene NORDBOLIG bygger, som nettopp også baseres på fasadeelementer fra vår fabrikk i Gausdal. Den store forskjellen i arkitektonisk uttrykk, sammenliknet med tradisjonelle boliger, er hvordan boligene i massivtre oppleves innvendig. Massivtrekonstruksjonen blir nemlig eksponert på vegger og i tak, og vil derfor være med å skape en helt egen atmosfære inne i boligen. Istedenfor kalde, malte flater vil man få mye synlig treverk, et «varmt» naturmateriale som bidrar til en behagelig atmosfære og et sunt inneklima, avslutter NORDBOLIG sin egen arkitekt, Stian Svalheim.